Juokseminen on helppo ja tehokas tapa parantaa kuntoa ja se soveltuu useimmiten lähes jokaiselle terveelle, liikunnasta innostuneelle. Jo parin viikon harjoittelun jälkeen voi nauttia juoksemisen riemusta, joka parhaimmillaan virkistää sekä kehoa että mieltä. Kaikki jotka ovat seuranneet pienten lasten liikkumisen riemua yhtyvätkin varmasti toteamukseen, että ihmisillä on synnynnäinen into juoksemiseen ja halu juosta.
Aina juokseminen ei kuitenkaan suju ongelmitta. Pienet juoksulenkin yhteydessä ilmaantuvat lihas- ja jännekivut ovat varmasti jokaiselle juoksijalle tuttuja tuntemuksia. Valtaosa näistä olisi ehkäistävissä hyvällä lämmittelyllä ja lihaksiin kohdistuvilla kevyeillä venytyksillä. Alkuverryttelyn merkitys lihas- ja jännevammojen ehkäisyssä luonnollisesti korostuu harjoiteltaessa kylmällä ilmalla. Mikäli tämän tyyppiset, juoksemisen yhteydessä ilmaantuvat oireet uhkaavat pitkittyä niin juoksuharjoittelu olisi hetkellisesti syytä tauottaa tai korvata harjoittelu vaikka pyöräilyllä tai vesijuoksulla, kunnes oireet ovat helpottaneet.
Juoksijalle polven alueen kiputiloista yleisempiä ovat juoksijan polvi sekä polven etuosan kiputilat. Juoksijan polvi on vaiva, joka tuntuu kipuna polven ulkosyrjällä. Tässä rasitusvammassa reiden ulkosyrjän jännerakenne ns tractus iliotibialis aiheuttaa hankausta reisiluun nivelnastan kohdalla polven ojennus-koukistusliikkeen aikana. Yleisimmät syyt juoksijan polven kehittymiselle ovat liian nopeasti lisätty harjoittelu sekä juokseminen liukkailla tai kaltevilla alustoilla sekä jalkaterän / nilkan virheasento (usein ylipronaatio). Myös esimerkiksi juoksuvedot alamäkeen voivat altistaa juoksijan polven syntymiselle.
Polven etuosassa tuntuva kipu on juoksijoilla usein polvilumpioon tai siihen kiinnittyvien jänteiden kipua. Tämän oireen taustalla on tavallisesti juoksemisen yhteydessä tapahtuva polven etuosan kuormittumisen virhe, joka voi johtua esimerkiksi etureiden heikkoudesta, etu-takareiden huonosta lihastasapainosta, takareiden kireydestä tai nilkan virheasennosta.
Yhteistä näille rasitusvammoille on polveen kohdistuva kipu, joka pahenee usein juoksun aikana ja voi olla niin kovaa, että juoksu on pakko lopettaa. Hoito on ensisijaisesti kipua aiheuttavan rasituksen välttäminen sekä fysioterapia: venyttelyä, hierontaa, alaraajojen lihastasapainon parantamista, etureiden vahvistamista sekä mahdollisten virheasentojen korjaamiseen tähtäävää harjoittelua.
Yllä kuvatut rasitusvammat vaativat harvoin leikkaushoitoa, vaikka pahimmillaan esimerkiksi juoksijan polvesta toipuminen voi viedä aikaa kuukausia. Juoksijoille tyypillisten rasitusvammojen diagnoosissa ja hoidossa on kuitenkin muistettava, että joskus samankaltaista polvioireilua voi aiheuttaa esimerkiksi polven nivelkierukan repeämä tai polven rustovaurio. Kasvuikäisillä urheilevilla nuorilla on lisäksi omat erityiset polven alueelle liittyvät rasitusvammat, jotka tulee ottaa huomioon kivun ilmaantuessa. Oireiden hankaloituessa tai pitkittyessä kannattaa hakeutua asiantuntijan tutkittavaksi, jotta diagnoosi saadaan varmennettua ja optimaalinen hoito toteutettua mahdollisimman tehokkaasti.
Lasse Lempainen
urheiluortopedian dosentti
ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri